Ben jij winterklaar?!
De winter is voor veel mensen minder prettig dan het leven in de zomer. De R in de maand betekent voor hen een zwakker immuunsysteem en meer somberheid. Dit is wat mensen ervaren tijdens de ‘winterdip’:
Vermoeidheid
Futloosheid
Stemmingswisselingen
Inactiviteit
De winterdip is natuurlijk geen diagnose, en wel een verzamelnaam voor verschillende klachten. Een staat van zijn die veel voorkomt in de winter en ook verklaard kan worden door te kijken naar het seizoen en de mens in dat seizoen.
We zijn minder buiten en dus bewegen we minder, want binnen zitten of hangen we vaak. Doordat we minder ondernemen wordt er minder verbrand. Dat terwijl veel mensen wel meer gaan eten, snacken of drinken.
In de winter is er minder zon en dus ook minder aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt voor gezonde cellen en een goed functionerend immuunsysteem. Meer gezondheidsklachten in vergelijking met de zomer kunnen veelal worden herleid naar vitamine D-tekorten.
Ook actief in de winter
Een winterdip is een ervaring die wordt bepaald door de mate waarin we ons anders gedragen dan in de zomer en door vitamine D-tekort. De oplossing ligt dan ook vooral bij het aanpakken van die twee oorzaken. Meer bewegen, minder eetmomenten en het aanvullen van vitamine D-tekort.
Voor het gedragscomponent kun je in kleine stappen je leefstijl aanpassen. Schrijf op hoe het zou voelen als je iedere dag 30 minuten zou wandelen of fietsen en plan het in je agenda. Je kan je daarnaast voornemen om slechts 3 eetmomenten te plannen in plaats van de hele dag door te eten.
Stap voor stap gedrag en leefstijl aanpassen werkt beter dan in één keer het roer omgooien. Het is waardevoller om de positieve ervaring te ervaren zodat deze wordt volgehouden dan na 5 dagen teleurgesteld alles weer overboord te gooien.
Vitamine D tekort oplossen vitamine D
Voor het aanpakken van een vitamine D-tekort is meer naar buiten gaan als de zon schijnt in de winter helaas geen oplossing. Helaas is de kracht van de zon in de winter onvoldoende om een tekort aan vitamine D de voorkomen of herstellen. Tussen oktober en maart kunnen de meeste mensen op het noordelijk halfrond zelfs helemaal geen vitamine D uit zonlicht halen!
Daarnaast halen we uit voeding te weinig vitamine D, dus is het kiezen van een supplement belangrijk. Wij gebruiken zelf de 100% natuurlijk vitamine D-tabletten van Zinzino. Ze zijn gemaakt van korstmos en zeer goed opneembaar door de combinatie met magnesium. De dosering per tablet is zo, dat het gemakkelijk is persoonlijk te doseren.
Omdat vitamine behoefte persoonlijk is, is het raadzaam je vitamine D-niveau te laten controleren. Met de vitamine D-test is er snel duidelijkheid over een mogelijk vitamine D-tekort. Met het wetenschappelijke en persoonlijke adviesrapport, heb je duidelijkheid over je persoonlijk vitamine D-behoefte.